PDA

View Full Version : Ima li Buducnosti za Symbian

homecrest
07-14-2007, 02:29 PM
ovako odlucio sam da otvorim temu dali ima buducnosti za symbian kao sto vidite ta cuda oko 9.x OS oko setifikata pa kako 9.x app sve se vise prave ali malo je crackova a sis i sisx igre se i neprave samo 3d java a SIS app za S60v2 se vise i nerade toliko PDA grupe se odricu od symbiana primer SyMPDA oni su skroz presli na WM(Windows Mobile) OS sve pda grupe za symbian se rasformilare primer SMPDA BWOPDA 18+2 i ostale PDA grupe a sad jedino ostalo BiNPDA a oni samo ponekad izbace J2ME igru ili ti javu dal to znaci da symbian propada dal je dunucnost mobilog OS pripada Windows Mobile ,Javi ili nekom drugom OS.....
evo podaci sta su sve izbaceni od igri i app za sve Mobile OS u sceneu pa vi sami procenite.......
http://img209.imageshack.us/img209/2913/sceneyx9.th.jpg (http://img209.imageshack.us/my.php?image=sceneyx9.jpg)

R2k
07-14-2007, 02:33 PM
tnx za info brate

~R

pletko
07-14-2007, 03:33 PM
Ja sam fan symbiana
ali izgleda da ce biti pa pa symbiane uskoro:(

R2k
07-14-2007, 07:40 PM
ali bice "Hello to OS X mobile" :)

~R

BinEndre
07-15-2007, 10:35 AM
Ne verujem da je baš sve tako crno.
Već postoji gomila dobrih programa i igara za s60 v2 i uvek će se naći poneki entuzijasta ili zaljubljenik u Symbian, koji će preraditi nešto na novije verzije Symbiana.
A ne verujem ni da će Nokia tako lako da se odrekne "svog" operativnog sistema za mobilne telefone.
Što se tiče povećane sigurnosti i poteškoća kod instalacije programa na 9.1+, razbijali su ljudi i mnogo bolje zaštite, pa će i ovu :rock:

Conspiritor
07-15-2007, 02:17 PM
Ja prvi put cujem tako nesto! :confused:

Sto se tice programa za symbian vec su izasli svi moguci programi koji mi trebaju i uvek ce se naci neko ko ce te programe prebaciti za novu verziju symbian-a(kao sto je neko rekao pre mene).

I ako izadje neki novi programa sigurno ce neko da ga krekuje jer su ti programi reda velicine kilobajta sto znaci nekoliko stotina redova i to je mnogo lakse krekovati nego na primer neki exe fajl(sto cu i ja da radim za jedno 2god:bud: )

A sto se tice igrica za symbian se vec sad mogu naci mnogi emulatori od kojih izdvajam gbax cija zadnja verzija podrzava skoro sve gba igre kojih ima oko 5-6 1000 sto znaci mnogo sati zabave!A i nokija ove godine izbacuje novi n-gage odnosno program koji ce vas n95(zato sto ima 3d akcelerator) i druge symbian telefone "pretvoriti" u igracku konzolu. Ovu mogucnost ne pruza nijedan drugi os!

I poslednje nokia telefoni su po meni najbolji uzmimo na primer n95 to je telefon koji za samo 500eu vam sluzi kao gps,igracka konzola,movie player jer ima tv out....

i iz ovoga sledi po meni da je symbian-ova buducnost tek pocela:strain:

R2k
07-15-2007, 06:49 PM
Ja prvi put cujem tako nesto! :confused:
I poslednje nokia telefoni su po meni najbolji uzmimo na primer n95 to je telefon koji za samo 500eu vam sluzi kao gps,igracka konzola,movie player jer ima tv out....

i iz ovoga sledi po meni da je symbian-ova buducnost tek pocela:strain:

realno ...samo se ta nokia vata za jos za symbian ....
mislim da se varas ...
samsung polako ali sigurno prelazi na windows,motorola na linux ...
lakse se pisu aplikacije za te os...symb da je toliko dobar neko bi ga napisao i za komp ...

~R

dragonny
07-15-2007, 08:11 PM
Moje misljenje je da ce Symbian ostati.
Za sada smatram da je najbolje da kupite neki fon serije 60 verzija 2 (kao 6680).
Najbrzi telefon trenutno je n70 (ako se updatuje najnovijim firmwareom) pa cak i od najnovijih telefona kao sto su n73 ili n80.
Koliko ja znam, problem je (npr izmedju n73 i n80) sto nisu kompatabilni (iako imaju operativni sistem verzije 9.xx)
Za s60 v2 najvise postoji aplikacija, igrica, tema i ostalih stvarcica.

Ispravite me ako gresim, ali...
Symbian nikad nece nestati!
Samo ce se menjati!

pletko
07-15-2007, 11:27 PM
ma svi ste vi zrtve od nokinine propagande samo symbian i symiban symbian ako ovako nastavi ono 100% propada i nije tacno da je lakse raditi sa symbian crackom nego sa exe pa PC i PPC exe je 5x lakse crackovati nego symiban...
a znam da Windows mobile uredjaji imaj 5x bolje igre nego symbian S60v3 npr call of duty 2 3D 35mb pa na WM mozes igrati sve GBA GBC PSx PS1 PSP igre pomocu emulatora bez ikakvog kocenja......

R2k
07-15-2007, 11:41 PM
ma svi ste vi zrtve od nokinine propagande samo symbian i symiban symbian

hhhhhmmmmm,ne bas svi :victory:

u pravu si sto se tice krekova i app...
lakse je razvijati app za istu platformu npr. win...(windows i winows mobile)
a pisati app za simbijan znaci menjati kod u samom temelju ....
to samo jos burek ekipa voli simbijan ,i ako su mu dani odbrojani :victory:

~R

Sunce
07-16-2007, 12:06 AM
Iskreno i ja mislim da ce ostati symbian....Nema sanse da propadne symbian...Da li ce biti manje apps ili ne to cemo videti ali realno za s60 v2 sve ima sto ti treba...
A sad sto se tice PPC svasta ima i za njih ....Samo ako hoces dobar PPC i da ima dobru kameru treba ti otprilike 700-800 eura...A ko ima pare pa nek ga kupi..

dragonny
07-16-2007, 12:34 AM
Iskreno i ja mislim da ce ostati symbian....Nema sanse da propadne symbian...Da li ce biti manje apps ili ne to cemo videti ali realno za s60 v2 sve ima sto ti treba...
A sad sto se tice PPC svasta ima i za njih ....Samo ako hoces dobar PPC i da ima dobru kameru treba ti otprilike 700-800 eura...A ko ima pare pa nek ga kupi..

U potpunosti se slazem

R2k
07-16-2007, 11:55 AM
Samo ako hoces dobar PPC i da ima dobru kameru treba ti otprilike 700-800 eura...A ko ima pare pa nek ga kupi..

a nisi racunala na to da im cena naglo padne,tj da postanu dostupniji ...
jer ce ih proizvoditi i kurta i murta ... :victory:

~R

Sunce
07-16-2007, 05:31 PM
Dok im padnu cene u Srbiji bicu starija 10god.

dragonny
07-17-2007, 12:22 AM
a nisi racunala na to da im cena naglo padne,tj da postanu dostupniji ...
jer ce ih proizvoditi i kurta i murta ... :victory:

~R

tim gore, i sam kazes, sve i svako ce ih proizvoditi te nece biti tako kvalitetni
ovde se bar zna, ako hoces dobar fon, uzmi nokiu, ako hoces jeftin uzmo drugi (sonyericsson, siemens...)

ja sam juce uzeo nokiu n70, a dotle sam imao nokiu 3660 (i dan danas radi samo sto nije tako kompatabilna sa softwerom pa sam zato uzeo n70)

dragonny
07-17-2007, 12:25 AM
i zaboravio sam da dodam ovo, ppc nece nikad pojeftiniti toliko zbog windowsa, microsoft tu dere a tesko da ce ikad spustiti cene, nisam siguran ali symbian je free koliko ja znam

usput pogledajte ovo na wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Symbian_OS)

R2k
07-17-2007, 01:38 PM
ma nokia do tokia :uglyhammer:

:read:

~R

zoograf
07-17-2007, 08:24 PM
hhhhhmmmmm,ne bas svi :victory:

u pravu si sto se tice krekova i app...
lakse je razvijati app za istu platformu npr. win...(windows i winows mobile)
a pisati app za simbijan znaci menjati kod u samom temelju ....
to samo jos burek ekipa voli simbijan ,i ako su mu dani odbrojani :victory:

~R
Uvek će postojati neka Burek ekipa kako kod nas tako i koekude.Pozdrav sa Bureka.

homecrest
07-17-2007, 08:48 PM
ma burek ce da bude scene team lol
zamislite Gameloft.Neka.Igra.S60v2.Retail-BUREK(PDA) lol
ili cracked by Burek team ma pustite njih bas su smesni lol i oni nikad nece biti tako nesto jer su sada `anti` pirati i sad samo `kupuju` igre i app lol i da zele da budu deo scene samo se pitam ko ce ih uvesti u scene lol

GeNiUsX
07-17-2007, 09:13 PM
jel to onaj burek gde svi lazu da su kupili igre?

homecrest
07-17-2007, 09:18 PM
hehe lol :p
aj sad necemo vise na off pustimo ih na miru i vratimo se na temi :)

dragonny
07-17-2007, 11:29 PM
el se vi to zezate ili stvarno postoji burek ekipa?

Kasper
07-19-2007, 01:42 AM
jes da nije mesto za to, au braco staga vas je ovde bogte... : )

avantgard
07-19-2007, 11:03 AM
nevjerujem da ce propast, nokia je izbacila uredjaje 9.1, 9.2, 9.3, 9.5 verzije symbiana i nastavljat ce i ako treba i do 19.5...

R2k
07-23-2007, 01:38 AM
nokia je izbacila uredjaje 9.1, 9.2, 9.3, 9.5 verzije symbiana

koji su to uredjaji,ja nemam pojma,ja sam n00b za telefone ...?

~R

dragonny
07-25-2007, 02:56 AM
NOKIA: N95, N77... (Symbian 9.2); N73, N75... (Symbian 9.1);

Symbian 9.5 verzija postoji ali jos nije u primeni...

To je koliko ja znam.

homecrest
07-25-2007, 09:12 PM
pa ima i linux OS update pa niko ga ne spominje to je mrtav OS nema app za njega dzaba 15.9 OS Symbian kad nema nista na njemu od app i da zavisi od jave ako sto se tice kompadabilnosti app i igri mada nadam se da ce u ovim verzijama pojednostaviti prog jezik mada meni se vise cini da je ih upravo zakomplikovati......

dragonny
07-27-2007, 11:48 PM
U Symbian-u je bas to sto on ne zavisi od jave, s60 v2 je najbolja verzija Sybiana u opste (tj ima najvise nokiinih telefona koji koriste taj OS, a samim tim i programa), a programski jezik nisam nikad probao (radim neke proste stvari za pc ali nisam nikad ni probao za fon).

R2k
07-28-2007, 01:22 AM
ne kapiram kako ne zavisi od jave ?
aj mi malo pojasni to?
danas sve zavisi od jave ...

~R

dragonny
07-29-2007, 09:05 PM
Pa lepo, ti pored jave mozes da imas original sybian aplikacije (koje mnogo bolje rade nego java) a i pored toga mozes i da instaliras python-ov interpreter i tako stvoris fon koji podrzava jos jednu vrstu aplikacija, (flesh animacije/aplikacije neracunam), dok ti na nekom obicnom fonu samo mozes da instaliras javu i nista drugo (tj zavisi od jave)
El ti sad malo jasnije? :)

R2k
07-29-2007, 11:22 PM
da. ali symbian ne radi bez jave ...

~R

dragonny
07-30-2007, 02:20 AM
radi, symbian nije osnovan na javi nego na linux-u